środa, 6 lutego 2013

Faworki



Jutro "Tłusty Czwartek". 
Zapraszam na proste i szybkie do zrobienia faworki.
U mnie w domu często nazywaliśmy je chrustami.
Robię je od wielu lat - zawsze chrupiące i szybko znikające.

Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i ocet, zagniatamy ciasto jak na pierogi. Dokładnie wyrabiamy i wybijamy wałkiem by się napowietrzyło.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 30 minut (najlepiej na 1 godzinę) do wypoczęcia.
Ciasto wałkujemy najcieniej jak się da, to ważne, wtedy po usmażeniu będą bardzo chrupiące. Radełkiem lub nożem kroimy pasy o długości ok. 10-12 cm, szerokości 2-3 cm.
Każdy pasek ciasta nacinamy wzdłuż przez środek, a przez powstały otwór przewlekamy jeden koniec i przeciągamy.
Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym do osączenia z tłuszczu.
Posypujemy cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Rzeczywiście bardzo prosty przepis.Może spróbuję upiec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilku osobom podałam mój przepis i smakowały nawet baaaardzo :) Wypróbuj koniecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...