wtorek, 5 lutego 2013

Bułki pszenne z sezamem



Bardzo proste do przygotowania bułeczki pszenne z sezamem. 
Doskonałe na śniadanie, do szkoły i pracy.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek sezamu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml ciepłego mleka

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski (najlepiej drewnianej) i dodajemy sól oraz sezam.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wraz z łyżeczką cukru i wlewamy do mąki.
Całość dokładnie wyrabiamy ręką przez około 10 minut, by ciasto dobrze się napowietrzyło.
Z ciasta formujemy kulę, posypujemy wierzch delikatnie mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na deskę i delikatnie zagniatamy.
Z ciasta odrywamy porcje, z których formujemy bułki.
Układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch bułek posypujemy delikatnie sezamem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia pod ściereczką.
W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temp. 250°C.
Wyrośnięte bułeczki wkładamy do piekarnika i obniżamy temp. do 200°C.
Pieczemy około 15 minut.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. świetnie wyglądają, chętnie bym zjadła takie na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna bardzo dziękuję :) Zapraszam w takim razie na bułeczki :)

      Usuń
  2. Prześliczne :) Niedawno piekłam podobne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...