niedziela, 27 stycznia 2013

Schab po sztygarsku


Pyszny sposób na podanie schabu. 
Dzisiaj w wersji śląskiej, z kiełbaską w środku. 
Schab podajemy z kluskami śląskimi z dziurką i kapustą modrą.

Składniki:
  • ok. 1 kg świeżego schabu bez kości
  • kiełbasa długości schabu, np. śląska
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka całego kminku
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • słodka papryka w proszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mąka
  • olej

Sposób przygotowania:
Schab możemy przygotować na dwa sposoby: pierwszy - długim, cienkim nożem schab przebijamy przez środek na wylot i wkładamy w środek kiełbasę lub drugi sposób - mięso nacinamy nożem przez środek wzdłuż, uważając by nie naciąć do końca, wkładamy kiełbasę i zwijamy białą, bawełnianą nitką.
Mięso nacieramy roztartym czosnkiem, kminkiem, solą, papryką i pieprzem, a następnie oprószamy mąką.
Obsmażamy szybko na oleju z każdej strony na rumiano.
Przekładamy mięso wraz z sokami z patelni do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą i dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180°C i pieczemy przez około 1,5 godziny, co jakiś czas polewając sosem i w razie potrzeby dolewając wody.
Upieczone mięso odkładamy na chwilę by odpoczęło, a następnie kroimy w plastry na porcje.
Do sosu z mięsa dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy i polewamy gotowym sosem schab.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Właśnie dzisiaj przeglądałam książkę z kuchnią śląską i wpadł mi w oko ten schab. Ślicznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu :) Schab przygotowany w ten sposób jest boski, polecam! Koniecznie wypróbuj przepis :)

      Usuń
  2. Jakiś czas temu jadłam podobny schab z kabanosem. Ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Magda :)
      Z kabanosem nie robiłam, ale wiem, że niektórzy tak robią :)

      Usuń
  3. ale pomysłowy..
    podoba mi się strasznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dzięki - i taki jest w rzeczywistości. Polecam :)

      Usuń
  5. Zrobiłem z białą kiełbasą grillową "Niebo w gębie" POLECAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za opinię. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...