niedziela, 6 stycznia 2013

Sałatka ryżowa z szynką, czerwoną fasolą i pomarańczą


Moja kolejna propozycja sałatki imprezowej, w sam raz na karnawałowe spotkania. 
Jeśli lubicie sałatki ryżowe to zapraszam także po przepis na sałatkę curry z kurczakiem, ananasem i ryżem oraz sałatkę z ryżem, szynką i ananasem.

Składniki:
  • 200 g (1 szkl.) ryżu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 g szynki wędzonej
  • 2 pomarańcze
  • natka pietruszki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta suszonych płatków chili

Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj i ostudź.
Fasolę odsącz i przepłucz, kukurydzę odsącz z zalewy.
Szynkę pokrój w kostkę.
Pomarańcze obierz i pokrój w plastry, a następnie w cząstki (jeżeli chcesz odłóż kilka plastrów do przybrania talerza). 
Ryż, fasolę, kukurydzę oraz szynkę przełóż do salaterki, dodaj oliwę, musztardę i przypraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą płatków chili, całość dokładnie wymieszaj.
Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i cząstki pomarańczy i delikatnie przemieszaj. Smacznego!

4 komentarze:

  1. czasami jak mam, więcej szynki i wiem, że jej nie zjem, lubię własnie wtedy zrobić taką sałatkę, tylko bez fasolki, pysznosci!
    pozdrawiam ciepło,
    szana :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Szana :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za super przepis! Lubie takie połaczenia:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Magda dziękuję bardzo, że mój przepis trafił w Twój gust :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...