wtorek, 1 stycznia 2013

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Moja propozycja na lekkie danie obiadowe.
Roladki drobiowe w tym wydaniu są bardzo aromatyczne, delikatne, kolorowe i bardzo smaczne, a przy tym proste w przygotowaniu.
Przygotowałam je na parze, więc są lekkostrawne i mniej kaloryczne.
Zapraszam także do odwiedzenia przepisu na roladki z kurczaka z bazyliową pastą.
 
Składniki:
  • 3 piersi z kurczaka
  • 300 g szpinaku mrożonego (najlepiej całych listków)
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy na sicie, najlepiej pozostawiając na noc, aby zachował swój ładny zielony kolor, a następnie odciskamy z wody. Szpinak doprawiamy solą, pieprzem i roztartym czosnkiem.
Każdą pierś z kurczaka przekrajamy wzdłuż na pół, tak by uzyskać dwa płaty. Każdy plaster mięsa przykrywamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy tłuczkiem, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Rozbite sznycle smarujemy na całej długości szpinakiem, na końcu układamy przekrojonego na pół pomidora suszonego, a następnie zwijamy w roladkę, którą możecie zabezpieczyć wykałaczką, choć ja tego nie robiłam, a roladka zachowała swój kształt.
Roladki gotujemy na parze przez około 15 minut.

Jeżeli chcecie możecie roladki usmażyć. W tym celu roladki należy szybko przesmażyć na patelni z każdej strony,  a następnie pod przykryciem smażyć około 8-10 minut. Smacznego!

4 komentarze:

  1. łaaaał! Bajeczna ta roladka, aż chciałoby się spróbować :)
    Witam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
    Szana ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam noworocznie Szana i dziękuję za miły komentarz :)

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie, u mnie tylko sałatka z pieczonym kurczakiem(kuchnia lidla), lekko i pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kuchnia Gosi :) Sałatka z pieczonym kurczakiem brzmi fantastycznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...