wtorek, 29 stycznia 2013

Naleśniki z pieczarkami i brokułami



Bardzo lubię naleśniki na wiele sposobów, w wersji na słodko i na słono. 
Dzisiaj w wersji warzywnej z ziołami. 
Jeśli chcecie możecie takie naleśniki zapiec z serem. 

Składniki:
farsz:
  • 500 g świeżych pieczarek
  • 1 brokuł
  • 1/2 białej części pora
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyzeczki oregano
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • ser żółty - opcjonalnie

Sposób przygotowania:
Pora myjemy i siekamy, cebulę kroimy w kosteczkę.
Na patelnię wlewany oliwę i wrzucamy pora i cebulę i przesmażamy pod przykryciem aż będą szkliste.
Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki.
Dusimy na wolnym ogniu.
Dodajemy zioła oraz czosnek.
Dusimy do momentu aż pieczarki będą miękkie, a sok, które puszczą - odparuje.
Teraz dodajemy oczyszczony brokuł, podzielony na małe różyczki.
Warzywa dusimy przez jakieś 5 minut, tak aby brokuł zmiękł, ale nie stracił koloru.
Na końcu doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy natkę pietruszki.
Naleśniki smarujemy farszem i składamy.
Do farszu możemy dodać trochę startego żółtego sera i krótko zapiec lub obsmażyć na patelni z obu stron.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. uwielbiam brokuły :) jednak nigdy nie jadłam z nimi naleśników, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pomysł na nadzienie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...