poniedziałek, 14 stycznia 2013

Makaron z brokułami, zielonym groszkiem i boczkiem


Bardzo lubię dania makaronowe, które są szybkie do przygotowania, smaczne i bardzo pożywne. Propozycja idealna na obiad czy nawet na kolację. 
Jeśli lubicie szybkie dania makaronowe to zajrzyjcie także tu:

Składniki:
  • 400-500 g makaronu
  • brokuł
  • 200 g groszku
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • sól morska
  • pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Brokuła i groszek gotujemy przez kilka minut na parze, bo wtedy nie stracą ładnego zielonego koloru i witamin.
Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i smażymy aż będzie szklista.
Do podsmażonego boczku z cebulą dodajemy brokuła i groszek, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem.
Chwilę przesmażamy.
Łączymy z odcedzonym makaronem i podajemy.
Smacznego!

12 komentarzy:

  1. http://dusia-gotuje.blogspot.com/ ZAPRASZAM :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szałowy kształt makaronu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. makaron o fantystycznych kształtach faktycznie, ale danie kolorowe, jak na karnawał przystało :p
    pozdrawiam,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolorowo i zdrowo, a dodatkowo szybko i tanio :)

      Usuń
  4. sama chetnie bym zjadła takie kolorowe danie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam i chętnie skopiuję tę makaronową wariację, bo we wszelakich odmianach makaron z warzywami to jedno z moich ulubionych dań.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnemonique bardzo się cieszę, że spodobała Ci się moja makaronowa wariacja. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...