czwartek, 31 stycznia 2013

Kokosanki z czekoladą


Zapraszam na pyszne ciasto. 
Puszysty biszkopt, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. 
Bardzo łatwe do przygotowania, idealne do niedzielnej kawki czy na imprezę dla dzieci.
 
Składniki:

ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa czekoladowa:
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 łyżki ciemnego kakao
dodatkowo:
  • opakowanie wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu.
Kostkę margaryny rozpuszczamy z 3/4 szkl. cukru, dodajemy 2 łyżki śmietany i zostawiamy do ostudzenia.
Następnie dodajemy 2 całe jajka i 2 żółtka.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy.
Wszystko dokładnie miksujemy.
Pieczemy w temp. 180°C przez około 30-40 minut.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.

W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową.
Kostkę margaryny rozpuszczamy z cukrem, śmietaną i kakao.
Masę gotujemy na małym ogniu do czasu aż składniki dokładnie się rozpuszczą, a masa będzie gładka i błyszcząca.
Polewę studzimy.

Ostudzone ciasto kroimy w kostkę.
Każdy kawałek ciasta zanurzamy w ostudzonej polewie czekoladowej i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Smacznego!


21 komentarzy:

  1. O kurcze, wyglądają niesamowicie smacznie :) Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i cieszę się, że przepis się podoba :) Ciacha te zawsze wychodzą, znikają w 5 minut, bo są bardzo smaczne :)

      Usuń
  2. uwielbiam takie kokosanki!;) zawsze w szkole się na nie rzucałam;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W szkole miałaś kokosanki? Pewnie ze szklaneczką mleka - pycha :)

      Usuń
  3. mój tata takie robi,sa przepyszne i bardzo długo świeże,a najlepsze jak sie kończą,takie lekko przyschnięte z wierzchu i wciąz wilgotne w środku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie właśnie te są, długo świeże, wilgotne w środku, nawet po kilku dniach wspaniałe, ale nigdy nie dotrwają tylu dni :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. do kawy i szklaneczki zimnego mleka :)

      Usuń
  5. Świetny przepis :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Martitka G :) Koniecznie wypróbuj przepis :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. ZROBIŁAM! Ale nadal w to nie wierzę bo wyszły przeprzeprze PYSZNE! Wszystkim smakowało>! Przepis naprawdę polecam ;)
    Pozdrawiam Kasia:>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu bardzo dziękuję i ciesze się szalenie, że wypróbowałaś mojego przepisu. Życzę smacznego i pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Nie mam talentu do pieczenia, ale skorzystałam z twojego przepisu i kokosanki wyszły WYŚMIENITE! :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olkaxx bardzo się cieszę, że smakowały Ci moje kokosanki!
      Dziękuję za wypróbowanie przepisu :)

      Usuń
  8. Mam pytanie na jaki rozmiar blaszki jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  9. Poproszę jeszcze o informację jaka to ma być śmietana :-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwaśna, gęsta śmietana, 12 lub 18 %.
      Blacha prostokątna u mnie wym. górny 27x33 cm :)

      Usuń
  10. Dziękuje bardzo za odpowiedź :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis do d°°°. Jako tako wyszla tylko polewa. Ciasto rozpadalo i kruszylo w zwiazku z czym nie moglam ich obtoczyc w gestej polewie. Jakies 10 kawalkow, ktore jakims cudem udalo mi sie uformowac i tak musialam trzymac w lodowce, zeby czekolada zastygla. Generalnie wyrzucilam do kosza jakies 3/4 ciasta bo pokruszylo sie w drobny mak I wylalam prawie cala polewe. Juw nie moziac o tym jak wkuurzona bylam, dlatego, ze ciastka mialy byc dla kogos i zostalam z niczym bo nie mialam czasu piec cos innego. Serdecznie dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy na pewno postępowałaś wg przepisu, zawsze wychodzi, niemożliwe żeby było, tak jak napisałaś.
      Piekę je bardzo często, znajomi także, spójrz na komentarze powyżej, każdemu wychodzi ciasto i każdy chwali.
      Przykro mi bardzo, że tak oceniasz przepis :(

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...