piątek, 4 stycznia 2013

Domowe paluszki rybne


Dzieci bardzo lubią paluszki rybne, a przygotowane w domowym zaciszu zupełnie inaczej smakują niż te kupne. 
Ich przygotowanie zajmuje kilka minut, są bardzo smaczne, zdrowe, soczyste i mają chrupiącą panierkę. 
Żaden niejadek im się nie oprze.

Składniki:
  • 3-4 filety z ryby typu morszczuk, mintaj, dorsz (ewentualnie kostka 100% filet)
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 cytryny
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:
Filety opłukujemy, osuszamy i kroimy w paseczki, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem z każdej strony.
Kawałki ryby panierujemy w mące, jajku i tartej bułce.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. u mnie na blogu dzisiaj też paluszki, tylko że drobiowo-rybne :) te wyglądają o wiele lepiej, niż sklepowe - przynajmniej ma się pewność, że w środku jest ryba :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Muszę koniecznie zobaczyć te Twoje paluszki drobiowo - rybne, bo brzmią zachęcająco :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. dlaczego ja na to nie wpadłam? :)))
    bardzo lubię paluszki rybne, niedługo zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alineczko cieszę się, że Cię zainspirowałam do samodzielnego zrobienia paluszków rybnych. Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...