sobota, 15 grudnia 2012

Świąteczne ciasto marchewkowe



To ciasto wychodzi przepyszne. 
Jest wilgotne i długo zachowuje świeżość, nawet tydzień czasu, choć zapewniam Was, że tyle nie wytrzyma. 
Doskonałe na święta Bożego Narodzenia, pięknie pachnące cynamonem.

Składniki:

ciasto:
  • 350 g mąki
  • 4 duże marchewki (400 g)
  • 1 szkl.oleju
  • 1,5 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1/2 szkl orzechów włoskich
masa:
  • 400 g serka homogenizowanego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szkl. mleka

Sposób przygotowania:
Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
Jajka miksujemy razem z cukrem na gładką masę.
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej sodę, proszek do pieczenia i cynamon, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej.
Miksujemy.
Do masy dodajemy olej i dalej miksujemy.
Na koniec dodajemy startą marchew oraz posiekane orzechy i delikatnie mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.
Pieczemy w 180°C przez około 45 minut.

Przygotowujemy masę: mleko podgrzewamy i miksujemy z żelatyną, tak by nie powstały grudki. Serek miksujemy z masłem i cukrem pudrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy.

Ostudzone ciasto przekrawamy na pół, smarujemy połową masy, przykrywamy ciastem i wierzch smarujemy resztą masy.
Wierzch ciasta możemy udekorować dowolnie, np. posypką cukrową, orzechami lub startą czekoladą. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Tak sobie właśnie myślę czy nie zrobić marchowkego ciasta na święta ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam marchewkowe cisto! Twoje wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny bardzo dziękuję :)
    Jest naprawdę pyszne, wilgotne, i w sam raz na święta - polecam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...