środa, 12 grudnia 2012

Śledzie w śmietanie


Ta propozycja śledzi zawsze gości u mnie na stole wigilijnym. 
To klasyka wśród potraw ze śledzi. 
Są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. 

Składniki:
  • 500 g śledzi 
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 300 ml gęstej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:
Śledzie namoczyć w wodzie na kilka godzin.
Osączyć i pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny.
Cebulę kroimy w piórka, a jabłka ścieramy na tarce jarzynowej.
Śmietanę doprawiamy do smaku pieprzem i cukrem, mieszamy z cebulą, jabłkiem i śledziami. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, szczególnie z ziemniakami w mundurkach :)

      Usuń
  2. Śledzie uwielbiam pod każda postacią!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam śledzia w śmietanie:)pysznie wygląda.Zapraszam do siebie na śledzika z buraczkami z przepisów kuchni Lidla.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mariola - juz do Ciebie zaglądam :) Dziękuję :)

      Usuń
  4. Pyszny ten śledzik i pięknie podany, też zamierzam wypróbować przepis Okrasy na śledzika w burakach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kuchnia Gosi :) Oczywiście zaraz zajrzę po przepisik na śledzika w buraczkach :)

      Usuń
  5. Śledzie znakomite,jabłko super się wkomponowało w smak śledzi, dzięki czemu śledzie były delikatne i smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Agnieszko, że śledzie przypadły Ci do gustu, i że smakowało :)
      Dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  6. Dobra inspiracja bardzo smaczne, dziękuję i zapraszam.
    http://darekgotuje.pl/przepis-na-sledzie-w-smietanie/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Cię zainspirowałam :)
      Dziękuję za komentarz i zaproszenie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...