środa, 19 grudnia 2012

Śledzie w oleju z czerwoną cebulą i suszonymi pomidorami


To klasyczne śledzie, które tym razem nieco urozmaiciłam. 
Zamiast zwykłej cebuli użyłam czerwonej i dodałam suszonych pomidorów. 
Śledzie wyszły przesmaczne! 
Na pewno w tym roku  zagoszczą na moim świątecznym stole. 

Składniki:
  • 500 g filetów ze śledzi
  • 3 czerwone cebule
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • kilka suszonych pomidorów (ale nie w oliwie)
  • 5-6 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • dobrej jakości olej roślinny, np. słonecznikowy

Sposób przygotowania:
Śledzie namoczyć w wodzie z dodatkiem octu winnego lub cytryny.
Opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w piórka, możemy sparzyć wrzątkiem.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
W naczyniu lub słoiku układamy na przemian śledzie z cebulą i suszonymi pomidorami.
Zalewamy olejem i wkładamy przyprawy.
Odstawiamy najlepiej na 2-4 dni, aby smaki razem przeszły.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...