piątek, 21 grudnia 2012

Sałatka z cykorii z pomarańczą i niebieskim serem pleśniowym



Dzisiaj proponuję trochę nietypowy sposób podania sałatki, którą w zasadzie możemy jeść rękoma. Świetnie sprawdzi się jako przystawka, na imprezie czy na świątecznym stole.

Składniki:
  • 2 cykorie
  • 2 pomarańcze
  • niebieski ser pleśniowy
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy
  • szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania:
Końcówki cykorii odciąć i oddzielić listki.
Pomarańcze obrać i wyciąć segmenciki pomiędzy błonkami tak, aby każda cząsteczka pomarańczy była bez skórki. 
Jogurt zmieszać z sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy, dodać szczyptę soli.
Na półmisku układamy listki cykorii, a na każdy listek układamy po cząstce pomarańczy i kawałku sera pleśniowego.
Całość polewamy przygotowanym dressingiem jogurtowo - pomarańczowym.
Sałatkę możemy przyozdobić listkami natki pietruszki.
Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...