piątek, 7 grudnia 2012

Sałatka makaronowa z roszponką, białą rzodkwią i granatem


To moja propozycja sałatki w wersji przedświątecznej, idealnej na kolację czy lunch do pracy. Sprawdzi się także na stole świątecznym czy karnawałowym. 
Polecam!

Składniki:
  • 100 g makaronu farfalle (kokardki)
  • 1/2 opakowania roszponki
  • 1/2 białej rzodkwi
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 owoc granatu
  • kilka łyżek oliwy spod suszonych pomidorów
  • szczypta soli morskiej
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente, odcedź i ostudź.
Owoc granatu obierz i wybierz słodkie pesteczki.
Pomidory przekrój na pół, rzepę obierz i pokrój w talarki lub półtalarki.
Na półmisku ułóż roszponkę, rzepę, suszone pomidory.
Do oliwy spod suszonych pomidorów dodaj pieprz i odrobinę soli, wymieszaj i polej sałatkę. Wierzch sałatki posyp pesteczkami granatu.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. uwielbiam białą rzodkiew :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zuza ja także uwielbiam rzodkiew i nietypowe połączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...