niedziela, 9 grudnia 2012

Pizza z bakłażanem



Moja rodzina uwielbia pizzę. 
Ostatnio podawałam Wam przepis na ciasto do pizzy oraz ekspresowy sos do pizzy
Dzisiejsza propozycja choć w wersji vege, to smakowała mojej rodzinie.

Składniki:

ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • ok. 250 ml ciepłej wody
sos pomidorowy:
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego z kartonika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
dodatki:
  • 3 czerwone cebule
  • 1 bakłażan
  • ser mozzarella tarty do zapiekania
  • czarne oliwki
  • suszone oregano
  •  
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj ciepłe mleko oraz cukier, wymieszaj i odstaw na około 10 minut żeby drożdże zaczęły pracować. 
Mąkę przesiej do dużej miski (najlepiej drewnianej) i dodaj sól oraz suszone oregano.
Na środku zrób wgłębienie i wlej drożdże.
Dolej około 2 szkl. ciepłej wody i wyrabiaj przez kilka minut.
Dolej teraz oliwy i dokładnie ciasto zagnieć.
Ciasto posyp mąką, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut aż podwoi swoją objętość.
Ciasto podziel na 2 równe części, rozwałkuj.

Przygotowujemy sos: do miseczki dodajemy przecier pomidorowy, sól, cukier, zioła, szczyptę pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dokładnie mieszamy by składniki się połączyły.
Gotowym sosem smarujemy spody do pizzy. 
Cebulę pokrój w piórka i zeszklij.
Bakłażana pokrój w plastry. 
Posmarowane sosem pomidorowym spody posypujemy mozzarellą, obkładamy cebulą, bakłażanem i czarnymi oliwkami. Posypujemy suszonym oregano.
Wstawiamy do gorącego piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 15-20 min.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Jak to się dzieje, że zawsze pokazujesz coś, co ja uwielbiam??? Bakłażan! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to się dzieje, że zawsze pokazujesz coś, co ja uwielbiam? Bakłażan pycha!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam bakłażana pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki dziewczyny za miłe komentarze. Polecam wypróbowanie tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...