sobota, 22 grudnia 2012

Piernik zaparzany



Składniki:
  • 600 g mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 250 g miodu
  • 2 jajka
  • 50 g margaryny
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • polewa czekoladowa
  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania:
Mleko zagotować z miodem, margaryną i cukrem (2 łyżeczki cukru odstawić).
Dodać przyprawę piernikową.
Gorące mleko z dodatkami wlać na przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.
Żółtka utrzeć z pozostawionymi 2 łyżeczkami cukru, dodać do ostudzonej masy i wymieszać z sodą. Białka jajka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą.
Formę keksową wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Masę wylać do formy.
Pieczemy około 60 minut w temp. 160°C.
Ostudzony piernik polewamy czekoladą i dekorujemy orzechami lub innymi bakaliami.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Piękny i z pewnością bardzo smaczny piernik,bardzo świąteczny:)zapraszam do siebie na karpia w migdałach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Mariolu :) Twój karp wygląda bardzo smacznie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...