poniedziałek, 31 grudnia 2012

Pieczarki faszerowane jajkiem i orzechami włoskimi


To moja propozycja na sylwestrową przekąskę, którą możecie serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. 
Są nie tylko bardzo smaczne i szybkie do przygotowania, ale przede wszystkim lekkie,  delikatne i idealne dla osób dbających o linię.

Składniki:
  • 16-18 średnich pieczarek
  • 1 duże jajko ugotowane na twardo
  • 3-4 orzechy włoskie
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyszczamy i  wycinamy z nich nóżki.
Nóżki pieczarek, jajko i orzechy drobno siekamy.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło, wrzucamy czosnek i posiekane nóżki, smażymy aż zmiękną. Dodajemy następnie posiekane jajko i orzechy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy kapelusze pieczarek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez około 20 minut w temp. 180°C.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. intrygujący pomysł na przystawkę, przede wszystkim sylwestrową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, przystawka przygotowana z myślą o sylwestrowym przyjęciu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...