poniedziałek, 3 grudnia 2012

Kurczak w miodowo - imbirowej marynacie



Kurczak to jedno z ulubionych mięs mojej rodziny, w każdej postaci.
Kurczak zamarynowany w tak przygotowanej marynacie jest soczysty w środku, delikatny, pełen niesamowitych smaków, a skórka chrupiąca.

Składniki:
  • 8 podudzi z kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 cm kawałek imbiru
  • 5-6 łyżek soku z cytryny
  • 4 łyżki jasnego miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki majeranku
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Podudzia umyj, osusz i natrzyj solą i pieprzem.
Przygotuj marynatę: do miski wlej oliwę, sok z cytryny, miód, dodaj zmiażdżony czosnek, starty na tarce imbir oraz majeranek - dokładnie wymieszaj.
Do tak przygotowanej marynaty włóż kurczaka, dokładnie go obtocz w marynacie.
Miskę nakryj folią spożywczą i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C, około 30-40 minut, najlepiej na ruszcie, ale może być na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.
Kurczaka podczas pieczenia polewaj marynatą i sokiem, który wytopi się podczas pieczenia. Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...