niedziela, 30 grudnia 2012

Kruche ciasteczka z żurawiną



Bardzo proste do przygotowania i smaczne.
To propozycja, którą mogą przygotować Wasze pociechy.


Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 50 g żurawiny suszonej

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder, proszek do pieczenia, mieszamy.
Dodajemy masło i razem siekamy nożem.
Dodajemy żółtka, całe jajko, śmietanę oraz żurawinę, którą lekko pokroić.
Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki ciasto jeszcze raz zagniatamy, rozwałkujemy i wykrawamy foremką lub szklanką kółeczka.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy go piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 15 minut.
Gotowe ciastka posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. deserowo - bardzo dziękuję :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. ale urocze :) widać, że smaczne! :) lubię żurawinę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda - dziękuję bardzo! Owszem są smaczne, a żurawina zdrowa :)

      Usuń
  3. Na pewno je wypróbuję u siebie, gdyż uwielbiam żurawinę jako dodatek do wszelkich potraw i wypieków! :) pozdrawiam, Paula z MamajBags

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że spodobał Ci się mój przepis :) Pozdrawiam i zaglądam już do Ciebie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...