niedziela, 23 grudnia 2012

Łazanki z kapustą i grzybami


Bardzo popularna postna potrawa, spożywana w czasie Wigilii i świąt Bożego Narodzenia. 
Jeśli macie ochotę ją przygotować w innym okresie, a niżeli w poście, to możecie dodać do niej podsmażony boczek.

Składniki:

kapusta z grzybami:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g białej kapusty
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • łyżka oleju
  • sól 
  • pieprz
  • szczypta cukru 
łazanki:
  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 8-10 łyżek ciepłej wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, na środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli, dolewamy ciepłą wodę.
Zagniatamy ciasto, jeśli jest za twarde dodajemy odrobinę wody.
Ciasto powinno być elastyczne, sprężyste i dość twardawe.
Podsypane ciasto mąką cienko wałkujemy, a następnie za pomocą radełka lub nożem kroimy w kwadraciki.
Pozostawiamy na ściereczce podsypanej mąką do podeschnięcia.
Gotowe łazanki gotujemy w osolonym wrzątku, do wypłynięcia przez około 2 minuty.
Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 

Grzyby namoczyć na kilka godzin w wodzie.
Kapustę białą poszatkować, a kiszoną jeżeli jest długa lekko pokroić.
Do garnka włożyć kiszoną kapustę, namoczone grzyby, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.
Zalać wodą i gotować.
Dołożyć białą kapustę i dalej gotować przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju i dodać do kapusty.
Na koniec kapustę z grzybami doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Gotową kapustę z grzybami mieszamy z ugotowanymi łazankami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...