niedziela, 18 listopada 2012

Tarta orkiszowa z bakłażanem


Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty i quiche.
Dzisiaj wersja bardzo lekka i smaczna z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą.
Pyszna!

Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 100 g zimnego masła
  • zimna woda - tyle ile zabierze ciasto ( ok. 5-7 łyżek)
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 1 duży bakłażan
  • 2 pomidory
  • 3 czerwone cebule
  • 1 ser mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Z mąki, masła, żółtka, wody i szczypty soli szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką blacie, wykładamy formę do tarty i dociskamy ciasto by dokładnie wypełniło jej wnętrze.
Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 190°C.

Cebulę kroimy w piórka, a następnie musimy zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy.
Bakłażana kroimy w cienkie plastry i każdy plaster podsmażamy na grillu lub patelni, na końcu delikatnie musimy posolić.
Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry.

Na upieczony spód tarty wykładamy kilka plastrów bakłażana, cebulę, plastry pomidora, solimy, posypujemy pieprzem, ponownie układamy plastra bakłażana tak by jeden nieco zachodził na drugi, tworząc rozetkę.
Na wierzchu układamy plastry mozzarelli i posypujemy tymiankiem.
Wstawiamy tartę do piekarnika i zapiekamy ok. 10 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...