sobota, 24 listopada 2012

Pasta z bakłażana


Dzisiaj polecam szybką pastę kanapkową z grillowanego bakłażana, idealną na śniadanie.

Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Bakłażana kroimy w plastry i grillujemy na suchej patelni przez około 10 minut, aż się ładnie zrumieni. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki, a następnie kroimy w drobną kosteczkę.
Do blendera wrzucamy bakłażana, czosnek, dodajemy oliwę, sok z cytryny i miksujemy na puree. Do zmiksowanej masy dodajemy natkę pietruszki, cebulkę, pokrojonego pomidora oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową pastę podajemy z pieczywem chrupkim, grzankami lub chlebkiem pita. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Jadlam cos bardzo podobnego w iranskiej restauracji. Pasta byla pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, nominowałam Twój blog o zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazania zabawy !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sabina dziękuję za nominację, to moja druga, więc odpowiedzi umieszczę w poprzednim poście http://kuchnianaobcasach.blogspot.com/2012/11/nominacja-do-liebster-blog-award-2012.html. Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...