środa, 7 listopada 2012

Naleśniki - przepis podstawowy



To mój podstawowy przepis na naleśniki, do których możecie użyć dowolnego farszu. 

Składniki:
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej lub skórka słoniny do smażenia

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski.
Dodajemy mleko, wodę, jajka oraz szczyptę soli i wszystko miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie, bez grudek.
Ciasto odstawiamy na pół godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i delikatnie spryskujemy olejem lub smarujemy skórką słoniny. Ciasto nabieramy łyżką wazową i nalewamy na gorącą patelnię.
Jeśli naleje nam się za dużo ciasta zlewamy go z powrotem do miski.
Smażymy z obu stron.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jak miło w końcu przeczytać że przesiewamy mąkę :) dzięki czemu jak czytam artykuł jest poezją dla moich uszów :), przesiewanie mąki jest bardzo ważne i są tego trzy powody :)
    pozdrawiam Artur artur.glazinski@gmail.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...