czwartek, 8 listopada 2012

Kapuśniak z kiszonej kapusty


Sezon na kapustę kiszoną na dobre się rozkręcił, warto więc przygotować pyszną, rozgrzewającą i sycącą zupę. Bardzo lubię kwaśny smak tej zupy. Dodatkowo zupę warto przygotować "na bogato", tzn. z kiełbasą czy boczkiem, które nadadzą zupie lekko wędzonego posmaku. 

A Wy jak gotujecie tą zupę?

Składniki:
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • kawałek selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g wędzonego boczku lub bekonu
  • 1 kiełbasa
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta cukru
  • 3 litry wody
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy umyte i obrane jarzyny oraz liść laurowy, ziele angielskie i pierz w ziarenkach. Stawiamy na ogień i gotujemy wywar. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy kapustę, którą, jeśli ma za długie nitki, lekko pokroić. Dodajemy kminek oraz majeranek. Gotujemy na niewielkim ogniu. W tym czasie boczek, kiełbasę i cebulę pokroić i przesmażyć na patelni i dodać do gotującej się zupy. Na koniec zupę doprawić czosnkiem, pieprzem i cukrem oraz ewentualnie solą. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

12 komentarzy:

  1. mmm na takie zimne dni idealne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda, aż chce się zjeść takiej treściwej zupki! :)
    Dodaje do obserwowanych by mieć na oku różne Twoje przepisy bo są bardzo ciekawe. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam po nowe inspiracje kulinarne :)

      Usuń
  4. Właśnie się gotuje:) ostatnio mam ochotę na takie domowe, polskie zupki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze polskie zupki są najlepsze :)

      Usuń
  5. Na chłodny koniec szkockiego lata idealna. Szkoda tylko, że kapusta była ze słoika a nie domowa ale i tak wyszedł dobry. Polskie zupy naprawde najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo za komentarz :)
      Bardzo się cieszę, że zupa zasmakowała, i że poza Polską polskie zupy są przygotowywane.

      Usuń
  6. Ile porcji wychodzi z tych składników?

    OdpowiedzUsuń
  7. zupka pyszna super przepis bardzo dziękuję bo miałam problem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że pomogłam w przygotowaniu zupki!
      Dziękuję bardzo za komentarz :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...