czwartek, 8 listopada 2012

Kapuśniak z kiszonej kapusty


Sezon na kapustę kiszoną na dobre się rozkręcił, warto więc przygotować pyszną, rozgrzewającą i sycącą zupę. Bardzo lubię kwaśny smak tej zupy. Dodatkowo zupę warto przygotować "na bogato", tzn. z kiełbasą czy boczkiem, które nadadzą zupie lekko wędzonego posmaku. 

A Wy jak gotujecie tą zupę?

Składniki:
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • kawałek selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g wędzonego boczku lub bekonu
  • 1 kiełbasa
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta cukru
  • 3 litry wody
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy umyte i obrane jarzyny oraz liść laurowy, ziele angielskie i pierz w ziarenkach. Stawiamy na ogień i gotujemy wywar. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy kapustę, którą, jeśli ma za długie nitki, lekko pokroić. Dodajemy kminek oraz majeranek. Gotujemy na niewielkim ogniu. W tym czasie boczek, kiełbasę i cebulę pokroić i przesmażyć na patelni i dodać do gotującej się zupy. Na koniec zupę doprawić czosnkiem, pieprzem i cukrem oraz ewentualnie solą. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

15 komentarzy:

  1. mmm na takie zimne dni idealne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie... jak tak na niego patrzę, to aż mi się chce jeść!

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda, aż chce się zjeść takiej treściwej zupki! :)
    Dodaje do obserwowanych by mieć na oku różne Twoje przepisy bo są bardzo ciekawe. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam po nowe inspiracje kulinarne :)

      Usuń
  4. Właśnie się gotuje:) ostatnio mam ochotę na takie domowe, polskie zupki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze polskie zupki są najlepsze :)

      Usuń
  5. Na chłodny koniec szkockiego lata idealna. Szkoda tylko, że kapusta była ze słoika a nie domowa ale i tak wyszedł dobry. Polskie zupy naprawde najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo za komentarz :)
      Bardzo się cieszę, że zupa zasmakowała, i że poza Polską polskie zupy są przygotowywane.

      Usuń
  6. Ile porcji wychodzi z tych składników?

    OdpowiedzUsuń
  7. zupka pyszna super przepis bardzo dziękuję bo miałam problem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że pomogłam w przygotowaniu zupki!
      Dziękuję bardzo za komentarz :)

      Usuń
  8. Zupa wyszła delikatna i taka naturalna. Moja pięcioletnia córka zjadła całą porcję. Zanotowałam przepis, by jeszcze z niego skorzystać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lekkoduchu bardzo dziękuję za wypróbowanie przepisu i cieszę się, że smakowało ;) Zapraszam do częstszych odwiedzin :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...