poniedziałek, 19 listopada 2012

Bułeczki z zarodkami pszennymi i suszonym czosnkiem



Przepyszne bułeczki z dodatkiem zarodków pszennych i suszonego czosnku najlepiej smakują takie po upieczeniu, gorące. 
Idealne na śniadanie, kolację czy piknik.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki zarodków pszennych
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka suszonych płatków czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 250 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:
Cukier, sól i drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw w ciepłe miejsce.
Kiedy drożdże zaczną rosnąć dodaj mąkę, zarodki pszenne, oliwę i połamane płatki czosnku. Wszystko razem dokładnie wyrób ręką.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut lub dłużej.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki i ponownie odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki nakroić delikatnie na krzyż nożem.
Pieczemy przez około 20 minut w temp. 200°C.
Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...