wtorek, 27 listopada 2012

Biszkopciki maltańskie


Bardzo szybki sposób na coś słodkiego do kawy czy herbaty. 
To także idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia. 

Składniki:
  • 300 g migdałów bez skórki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 50 g mąki

Sposób przygotowania:
Migdały, jeśli są ze skórką należy zalać wrzątkiem i odstawić na chwilkę, po czym w dłoniach palcami ściągnąć skórkę.
Migdały zemleć blenderem.
Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka ucieramy ze zmielonymi migdałami, mąką i 50 g cukru pudru.
Białka ubijamy na sztywno z 50 g cukru pudru,  im dłużej tym lepiej,  a następnie musimy połączyć z masą migdałową.
Formujemy z ciasta kuleczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 180°C, aż się ładnie zezłocą.
Biszkopciki ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam biszkopciki,może się skuszę i takie upiekę:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! Rzeczywiście biszkopciki są cudne, smaczne i migdałowe. Długo sie nimi nie nacieszycie, bo znikają w sekundę!

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze, zrobiłaś mi smaka :D upiekłabym nawet teraz, ale nie mam migdałów ;( jutro kupię :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ribesium - Jak upieczesz, to czekam na recenzję :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. strasznie delikatnie wyglądają i na pewno smacznie smakują!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. favtrav - tak biszkopciki są pyszne :)

      Usuń
  5. Muszą być bardzo delikatne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...