niedziela, 7 października 2012

Zupa pieczarkowa


Bardzo lubię zupę pieczarkową, która jest łatwa do przygotowania i tania. Każdemu zasmakuje, nawet największemu niejadkowi. Zupę pieczarkową możemy także podać z grzankami.

Składniki:
  • 500 g świeżych pieczarek
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • gałązka świeżego tymianku
  • natka pietruszki do posypania
  • 2,5 litra wody
  • 1-2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka razem z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym. Zalewamy całość wodą i gotujemy na wolnym ogniu wywar. Gdy włoszczyzna będzie już prawie miękka dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i przesmażamy na  oliwie aż będzie szklista. Do przesmażonej cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy razem z cebulą. Usmażone pieczarki z cebulką dodajemy do zupy. Dodajemy także same listki tymianku i gotujemy do miękkości ziemniaków. Zabielamy zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem świeżo mielonym. Gorącą zupę nalewamy do talerzy i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Dawno nie było u mnie zupy pieczarkowej! Trzeba zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście bardzo prosty przepis,muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniammmm.... przepyszna, spróbowałam i z ręką na sercu mój ulubiony przepis na pieczarkową, dziękuję!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,
    jutro próbuję przepis ... dam znać jak smakowało głodomorom :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie życzę smacznego Juleczko :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. oj zrobię właśnie takiego przepisu szukałam:d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że moja zupa sprostała Twoim oczekiwaniom :)

      Usuń
  6. rewelacyjny przepis!!!!polecam w 100% marzena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. xxx - dziękuję bardzo!
      Cieszmy mnie, gdy ktoś wypróbuje moich przepisów i mu smakuje!
      Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych, smacznych przepisów!

      Usuń
  7. Świetny i prosty przepis, zupa wszystkim smakowała :) dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za skorzystanie z mojego przepisu i ciesze się, że smakowało :)
      Na zdrowie!!!

      Usuń
  8. Mam pytanko, jaką śmietanę najlepiej dodać? Z góry dziękują za odpowiedź! :)

    Wer

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli użyjesz kwaśnej śmietany, np. 12 czy 18%, to dodaj do niej szczyptę soli i dolej gorącej zupy żeby ją zahartować, wymieszaj i wlej do reszty zupy - ta czynnośc zapobiegnie zwarzeniu się śmietany.
      Jeśli natomiast użyjesz słodkiej śmietanki do gotowania (takiej do zup i sosów) to nie trzeba jej hartować i można od razu wlać do gotującej się zupy.

      Smacznego!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...