środa, 31 października 2012

Zupa mleczna z dyni z migdałami i zacierkami



Dzisiaj Halloween, więc i propozycja bardzo na czasie. 
Zupa z dyni to moje wspomnienie z dzieciństwa, bo taką zupę robiła mi moja babcia, która miała dynie na działce. 

Składniki:
  • 1 litr mleka
  • 400 g dyni (obranej i oczyszczonej)
  • olejek migdałowy
  • płatki migdałowe
  • cukier
Zacierki:
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Dynię pokroić w kostkę, wrzucić na niewielka ilość wrzątku i gotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez sitko, ale niekoniecznie, można zostawić w kawałkach, bo podczas gotowania w mleku się rozleci. 

Przygotować zacierki: mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i jajko, wyrobić i zagnieść twarde ciasto. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach na suchą ściereczkę.
Odstawić by lekko przeschły.

Mleko zagotować, dodać zacierki i gotować przez chwilkę.
Do mleka z zacierkami dodać przetartą dynię oraz kilka kropli olejku migdałowego i cukier.
Zupę ponalewać do talerzy i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. kiedyś w moim domu często była mleczna dyniowa. ale zupełnie inna, z ryżem, z kawałeczkami dyni, była pyszna.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...