wtorek, 23 października 2012

Zupa buraczkowa z mięsem



Dzisiaj bardzo klasyczna zupa - zupa buraczkowa. 
U mnie gotowana na mięsku, bo rodzinka tak chciała. 
Do zupy użyłam podłużnych buraczków, bo moim zdaniem są smaczniejsze, ale mogą być też okrągłe. 

 Składniki:
  • 5 buraków podłużnych
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • pasek żeberek wieprzowych
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu
  • 100 ml śmietany
  • 2 litry wody
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Buraczki dokładnie wyszorować, zalać wodą i gotować do miękkości.
Ugotowane buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Żeberka kroimy na mniejsze porcje, wkładamy do garnka z jarzynami, zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem, zalewamy wodą i gotujemy.
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starte buraczki. Zmniejszamy ogień, by buraczki nie straciły ładnego koloru podczas gotowania.
Gotujemy do miękkości ziemniaków.
Na koniec zupę zaprawiamy sokiem z cytryny lub octem oraz śmietaną, którą należy zahartować gorącą zupą.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...