środa, 17 października 2012

Schab duszony z fenkułem


Fenkuł to niedocenione przez nas warzywo, które jest bardzo wartościowe i lekkostrawne. 
Ma piękny anyżkowaty zapach. 
Właśnie przez ten zapach w średniowieczu wkładano gałązki kopru do dziurek od klucza by odpędzać nim złe duchy. Jeden fenkuł, czyli koper włoski zaspokaja prawie całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, jest także silnym przeciwutleniaczem, który opóźnia procesy starzenia i czyni naszą cerę piękną i młodą. 
Zatem fenkuł zapisujemy na listę naszego menu.

Składniki:
  • 500 g schabu bez kości
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
  • 1,5 szkl. bulionu drobiowego
  • 4 łyżki mąki
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Schab pokroić w kostkę i obtoczyć w mące.
Cebulę oraz koper włoski pokroić w kostkę, a marchewkę w półtalarki.
W dużym rondlu podgrzać olej, wrzucić mięso oraz cebulę, smażyć około 4 minut.
Dodać koper włoski i marchewkę i chwilkę smażyć.
Dodać pomidory lekko przesiekane.
Całość podlać winem i bulionem.
Dusić na małym ogniu przez około 30-40 minut.
Na koniec potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Podajemy z ryżem lub makaronem, np. spaghetti.
Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...