sobota, 13 października 2012

Risotto z dynią i rozmarynem


Dobre risotto wymaga cierpliwości i czasu, ale nie jest takie trudne do zrobienia. 
Postępujcie według moich wskazówek, a na pewno wyjdzie Wam idealne. 
Dzisiejsza propozycja z dynią, doprawiona rozmarynem, gałką muszkatołową i z dodatkiem wina czyni danie bardzo wyrafinowanym, a jednocześnie jest daniem tanim. 
Warto wypróbować - zachwyci Wasze kubki smakowe!

Składniki:
  • 200 g ryżu arborio
  • 500 g dyni (obranej i oczyszczonej)
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 50 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1 cebula
  • 4-5 łyżek masła
  • 4 łyżki oliwy 
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 40 g parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Dynię przekroić na pół. Jedną połowę pokroić w niedbałą kostkę, wrzucić na niewielką ilość wrzątku i gotować do miękkości, około 10 minut.
Odcedzić i przetrzeć przez sitko, tak by powstało purée dyniowe.
Drugą część dyni pokroić w małą kosteczkę i usmażyć na 2 łyżkach oliwy, lekko osolić i odstawić.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy 2 łyżki masła, wrzucamy pokrojoną drobniutko cebulę i smażymy aż będzie szklista.
Dodajemy ryż arborio i chwilę smażymy, około 3-4 minut.
Dolewamy wino i smażymy aż ryż je wchłonie.
Teraz partiami dodajemy bulion, po około 3/4 szkl.
Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, sprawdzając jednocześnie czy płyn został wchłonięty.
Następną porcję bulionu wlewamy dopiero, gdy poprzednia porcja będzie wchłonięta przez ryż.
Gdy wlejemy ostatnią porcję bulionu dodajemy drobno pokrojony rozmaryn i dalej gotujemy na wolnym ogniu.

Gdy bulion zostanie już wchłonięty dodajemy purée dyniowe, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz świeżo startą szczyptą gałki muszkatołowej.
Dodajemy także 2-3 łyżki masła i dokładnie mieszamy.
Dodajemy usmażoną dynię oraz starty parmezan, mieszamy.
Wierzch dania przyozdobić płatkami parmezanu.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda przekusząco, zastanawiam się nad smakiem, pewnie nie będę się mogła powstrzymac, bo się nieprzekonać o tym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie produkty są natomiast nie było pomysłu na obiad i już go mam :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...