środa, 10 października 2012

Pikantne placki z dyni


Bardzo szybki i prosty przepis na smaczne placki z dyni. 
To bardzo prosty sposób by przekonać wielu do tego zdrowego warzywa, na który teraz jest sezon i warto przemycić do jadłospisu.

Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • szczypta suszonych płatków chili
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Dynię zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Przyprawić solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, chili i cząbrem.
Dodać jajko oraz mąkę i dobrze wymieszać, aż masa będzie jednolita.
Patelnię dobrze rozgrzać, wlać olej.
Łyżką nabierać porcje ciasta i formować placki na patelni.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Od razu podajemy.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pięknie się prezentują! Uwielbiam dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo, takie placuszki chcę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna seria dań z dyni - mojej faworytki tego sezonu..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...