piątek, 12 października 2012

Pikantna zupa z dyni



Dzisiaj kolejna propozycja na zupę na chłodne jesienne dni, a także mój sposób na dynię, który na pewno Wam zasmakuje. 
Zupa jest bardzo prosta i tania. 
Polecam!

Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1/2 papryczki chili
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 litry wody lub bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchewkę oraz dynię umyj i obierz.
Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju.
Do zeszklonej cebuli dodaj marchewkę pokrojoną w półplasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę i smaż dalej.
Dodaj dynię pokrojoną w sporą kostkę i zalej wodą lub lekkim bulionem warzywnym.
Do gotującej się zupy dodaj papryczkę chili drobniutko posiekaną oraz czosnek.
Następnie dodaj zioła i gotuj na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Czerwoną paprykę pokrój w paseczki i usmaż na oleju, dodaj do zupy.
Na koniec zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Jeny, uwielbiam wszystko, co z dyni, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak długo trzeba gotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupę gotujemy aż dynia będzie bardzo miękka i się lekko rozgotuje. Trzeba sprawdzać, ale myślę, że około 25-30 minut i zupa jest gotowa.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...