niedziela, 28 października 2012

Muffiny bananowe z czekoladą



Lubicie muffiny, bo ja bardzo. 
Są proste w przygotowaniu i szybko się je piecze. 
Nie ma szybszego sposobu na coś słodkiego. 
Dzisiejsza propozycja z bananami i czekoladą na pewno Wam zasmakuje.

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 duży dojrzały banan
  • 100 g masła
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady ciemnej deserowej
  • cukier puder do dekoracji 

Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić.
Banana rozgnieść widelcem, a następnie utrzeć z cukrem na masę.
Mąkę połączyć z solą, proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym.
Dodać do masy bananowej.
Dodać olej, mleko oraz jajka i dalej ucierać.
Na koniec dodać ostudzone masło i dokładnie wymieszać.
Dodać posiekaną czekoladę.
Ciasto przekładamy do foremek na muffiny lub papilotek.
Pieczemy około 10-12 minut w temp. do 220°C na dolnej półce piekarnika.
Ostudzone muffiny posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ja też oststanio zaczynam przekonywać się do nich :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wieki nie piekłam muffinów :) muszę w końcu się zabrać... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jutro zamierzam je upiec, przyszła bratowa ze swoim chłopakiem nas odwiedzają :)dziś upiekłam już roladę czekoladową z kremem ze śmietanki i mascarpone i dżemem porzeczkowym (http://www.dwiechochelki.pl/2011/11/rolada-czekoladowa-z-kremem-i-dzemem-z.html)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...