czwartek, 25 października 2012

Jajka w majonezie z oliwkami


Jajka w majonezie każdy zna i jadł. 
Ja postanowiłam klasyczną wersję wzbogacić o czarne oliwki. 
Potrawa doskonale sprawdzi się na kolację czy na przyjęcie z rodziną i znajomymi.

A Wy jaki sos przygotowujecie do jajek?

 Składniki:
  • 6 jajek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ogórki kiszone
  • 8 czarnych oliwek
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz czarny
  • sól morska
  • szczypta cukru
  • szczypta chili
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (7-8 minut), ostudzić, obrać i przekroić na pół. Paprykę, cebulę, ogórki i oliwki pokroić w małą kosteczkę.
Majonez połączyć z jogurtem, dodać pokrojone warzywa i doprawić do smaku pieprzem, chili, cukrem i ewentualnie solą.
Jajka wyłożyć na półmisek przybrać papryką, cebulą, ogórkiem i oliwkami oraz natką pietruszki.
Sos majonezowy wyłożyć po środku półmiska.
Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...