niedziela, 21 października 2012

Dynia z cieciorką, boczkiem i tymiankiem



Bardzo proste jednogarnkowe danie, gotowe w 15 minut. 
Dodatkowo bardzo syte, zdrowe, kolorowe i bogate w błonnik. 
Przepis autorski, powstał spontanicznie!

Składniki:
  • 700 g dyni (obranej i oczyszczonej)
  • 400 g cieciorki z zalewy
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • szczypta płatków chili
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Boczek, cebulę oraz dynię pokroić w kostkę, cieciorkę odsączyć z zalewy na sitku.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej, wrzucić boczek i cebulę, smażyć chwilę aż boczek się wytopi a cebula będzie zeszklona.
Dodać dynię oraz tymianek (same listki) i dusić jeszcze chwilkę około 3 minut.
Gdy dynia jest już prawie miękka (nie można jej rozgotować) dodać cieciorkę, posiekany drobno czosnek, płatki chili, sól i pieprz, wymieszać.
Smażyć około 2 minut aż cieciorka się zagrzeje.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...