wtorek, 9 października 2012

Dynia w occie


Przepyszna dynia, która jest doskonałym dodatkiem do mięs, kanapek, sałatek czy deserów. 
Słodko - kwaśny smak dyni na pewno przypadnie do gustu. 
Zawsze wychodzi twarda i jędrna. 
Marynowana dynia to doskonały sposób na zatrzymanie jesieni w słoiku.

Składniki:
  • ok. 2 kg dyni
  • 1 szkl. octu 10%
  • 4 szkl. wody
  • 12-15 łyżek cukru
  • 5-6 goździków
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Dynię obrać z twardej skóry, wydrążyć środek, a miąższ pokroić w kostkę.
Ułożyć ciasno w słoikach.

Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól oraz goździki i ziele angielskie. Zagotować całość.

Zalewę wlać do słoików z dynią i zakręcić.
Pasteryzować 5 minut w garnku wyłożonym ściereczką (jeżeli zalewa jest zimna to pasteryzować 10 minut).
Zagotowane słoiki wyjąć z garnka, odwrócić do góry dnem.
Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Jak smakowicie i pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam tak zrobioną dynię :) tylko koniecznie musi być twarda, a nie krucha jak niestety czasami wychodzi. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super zdjęcie, niestety nie mam własnej dyni, ale kupiłam dziś jedną w lidlu, spróbuję ją zamarynować wg przepisu, do sałatek będzie w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna dynia w occie,zimą jak znalazł:)wybieram się do Lidla to kupię dynię i zrobię wg.tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zalewę robiłem taka jak twoje, no może ciut mocniejszą w ocet.
    Dynie przed ułożeniem w słoikach lekko ( 2-3 minutki ) obgotowałem.
    wyszła przepyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje Ci Piotrze dynia.
      Oczywiście można nieco dodać więcej octu, jak kto lubi.
      Przed włożeniem do słoików można obgotować, ale nie jest to zabieg konieczny.
      Najważniejsze, że wyszło i smakuje.
      Pozdrawiam i dziękuję za komentarz :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...