poniedziałek, 15 października 2012

Ciasteczka dyniowe z orzechami i kawałkami czekolady


Moja dzisiejsza propozycja na dynię jest na słodko. 
Powstały przepyszne dyniowe ciasteczka z orzechami, czekoladą i cynamonem. 
Przepyszne ciasteczka nie tylko mają piękny pomarańczowy kolor, ale pięknie pachną i zachęcają do zjedzenia. 

Składniki:
  • 500 g dyni (obranej i oczyszczonej)
  • 200 g margaryny
  • 1 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. mąki orkiszowej razowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść orzechów włoskich
  • tabliczka czekolady ciemnej deserowej

Sposób przygotowania:
Dynię pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na wrzątek i gotować do miękkości, około 10 minut. Odcedzić i przetrzeć przez sitko, tworząc purée dyniowe.
Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę.
Dodać purée dyniowe oraz jajko i wymieszać.
Następnie suche składniki połączyć ze sobą i dodać do masy dyniowej.
Orzechy i czekoladę przesiekać i dodać do masy.
Całość wymieszać.
Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy małe ciasteczka, wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe i układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, gdyż ciasteczka rosną podczas pieczenia i mogą się posklejać.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy około 15 minut.
Upieczone ciasteczka wystawiamy z piekarnika i układamy na kratce do przestudzenia.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...