czwartek, 18 października 2012

Chlebek dyniowy z szałwią



Mój kolejny sposób na dynię. 
Dzisiaj przepyszny chleb dyniowy z dodatkiem szałwii, który zasmakuje niejednemu lubiącemu domowe pieczywo. 
Bardzo prosty do wykonania, zawsze wychodzi, pięknie wyrasta i można go przechowywać kilka dni, ale u mnie znikł w mgnieniu oka.

Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g dyni (obranej i oczyszczonej)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 8 listków suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
Dynię pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na nieosolony wrzątek i gotować do miękkości około 10 minut, odcedzić i zmiksować.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką wody aż się rozpuszczą.
Mąkę przesiać, dodać sól i roztarte listki suszonej szałwii.
Do mąki dodać zmiksowaną dynię i wymieszać aż się dokładnie połączą.
Dodać następnie drożdże i letnią wodę i wyrobić dłońmi ciasto.
Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na obsypaną mąką blat i szybko zagnieść, formując okrągły, zgrabny chlebek.
Przekładamy chleb na blachę wyłożona papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. 

Bochenek nacinamy ostrym nożem na około do połowy wysokości, co 2-3 cm.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 220°C przez 25 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 10 minut, by chleb ładnie się wypiekł.
Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...