niedziela, 2 września 2012

Wiejska jajecznica z pomidorami


Dzisiaj kolejny pomysł na szybkie śniadanie z jajkami w roli głównej.
Kolejna propozycja jajecznicy, która przypomina mi smaki dzieciństwa. 
Do zrobienia tej jajecznicy potrzebujemy dojrzałych, czerwonych, pachnących, słodkich pomidorów, które nadadzą pysznego smaku zwykłym jajkom.

Składniki:
  • 6 jajek
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1/2 cebuli białej czosnkowej
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta cukru
  • listki świeżej bazylii

Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w paseczki i wrzucić na rozgrzaną patelnię.
Gdy zacznie się topić dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż stanie się szklista.
Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
Dodać odrobinę soli, szczyptę cukru i zioła prowansalskie.
Dusimy aż pomidory się przesmażą, lekko rozduszą i odparują.
Wbijamy jaja i cały czas mieszając smażymy do momentu, gdy się zetną.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać szczypiorek.
Wyłożyć na talerze i ozdobić ćwiarteczkami pomidorów i listkiem świeżej bazylii.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Nie ma to jak prawdziwa, wiejska jajecznica. :) Dawno takiej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...