poniedziałek, 10 września 2012

Szarlotka maślana z antonówkami i kokosem



Pyszna szarlotka na cieście maślanym z dodatkiem wiórków kokosowych to wspaniałe połączenie składników. 
Do szarlotki użyłam antonówek, które nadają szarlotce niesamowitego smaku. 
Na wierzchu pyszna, chrupiąca krateczka z ciasta. 
Polecam!

Składniki:
  • 3 szkl. mąki
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. cukru miałkiego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka gęstej śmietany
  • 1,5 kg jabłek antonówek
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej do szarlotki (cynamon, kardamon, goździki, imbir, cukier)

Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w małą kosteczkę zimne masło, cukier miałki, śmietanę, 1 całe jajko i 1 żółtko (białko odłożyć na później).
Wszystkie składniki szybko zagnieść, tak by nie ogrzać dłońmi ciasta.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut. 

W tym czasie jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych.
Pokroić w kostkę i smażyć wraz z cukrem trzcinowym na wolnym ogniu aż rozmiękną.
Na koniec do usmażonych jabłek dodać przyprawę korzenną do szarlotki.
Ostudzić.

Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą 3/4 i drugą mniejszą 1/3.
Większą cześć ciasta wyłożyć na prostokątnej blaszy do pieczenia (wymiary 34x26 cm).
Na ciasto wyłożyć usmażone jabłka.
Drugą mniejszą część rozwałkować i radełkiem podzielić na długie wąskie paseczki.
Paseczki układać na jabłkach w szachownicę.
W otwory między krateczką z ciasta nasypać wiórki kokosowe.
Paseczki ciasta posmarować rozmąconym białkiem, które wcześniej odłożyliśmy.
Pieczemy 40 minut w 180°C.
Ciasto po upieczeniu ostudzić.
Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...