piątek, 7 września 2012

Sałatka z pomidorów, oliwek i kaparów


Bardzo szybka i smaczna sałatka z pomidorów, inna od tej klasycznej. 
Doskonale łączy się smakiem z octem balsamicznym. 
Polecam na lekką kolację.

Składniki:
  • 4-5 dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula biała czosnkowa
  • 10 oliwek czarnych
  • 2 płaskie łyżki kaparów
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 gałązka świeżego tymianku
dressing:
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego z Modemy
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • szczypta cukru
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić w ósemki, cebulę w krążki i wrzucić do miski.
Dodać całe oliwki i kapary.

Przygotować dressing: do shakera wlać ocet balsamiczny, oliwę, dodać sok z cytryny, sól, pieprz i szczyptę cukru, dokładnie wymieszać, energicznie potrząsając.

Gotowym dressingiem polać sałatkę. 
Na koniec przybrać świeżą bazylią i tymiankiem, wymieszać i podawać lekko schłodzoną z pieczywem białym. 
Smacznego!

3 komentarze:

  1. U Ciebie zawsze takie ładne zdjęcia, zaraz skoczę do lidla(w końcu to po drugiej stronie ulicy) i na kolację też zrobię taką sałatkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna,pyszna,idealna przekąska:)właśnie kupiła czarne oliwki w Lidlu i taką zrobię rodem z Grecji.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...