niedziela, 9 września 2012

Roladki z kurczaka z bazyliową pastą i paprykowy pęczak



Filety z kurczaka podane z pastą bazyliową wychodzą bardzo smaczne, a mięso jest bardzo soczyste. Mają niesamowity charakterystyczny smak dzięki bazylii i mięcie, podobny do pesto. 
Polecam!

Składniki:

Roladki z bazyliową pastą:
  • 3 filety z piersi kurczaka
  • garść świeżej bazylii (40 listków)
  • 6 listków świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 orzechy włoskie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Paprykowy pęczak:
  • 1 szkl. kaszy pęczak jęczmienny
  • 2 szkl. wody
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki białej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Roladki: filety z piersi kurczaka przekroić wzdłuż na pół, tak by powstały z każdego kawałka dwa płaty.
Delikatnie osolić i przyprawić pieprzem świeżo mielonym.
Do moździerza wrzucić listki bazylii i mięty, dodać orzechy, szczyptę soli i czosnek.
Całość utrzeć delikatnie, a na koniec dodać łyżkę oliwy z oliwek i ponownie utrzeć na pastę.
Gotową pastą smarować każdy płat fileta z jednej strony, ok. 1 łyżeczki na każdy kawałek.
Zwijać w roladki, spiąć wykałaczką i odstawić na około 30 minut.
Zamarynowane roladki smażyć na oleju na niedużym ogniu z każdej strony, aż będą złociste.

Paprykowy pęczak: do garnka wlać 2 szkl. wody, osolić i zagotować.
Do gotującej się wody dodać pęczak i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż całą wodę kasza wchłonie.
Gdy wchłonie kasza całą wodę pozostawić jeszcze chwilę na małym ogniu i odparować.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę.
Na 2 łyżki oliwy wrzucić cebulkę i smażyć aż będzie szklista, następnie dodać paprykę i smażyć aż zmięknie.
Dodać drobniutko posiekany czosnek, a następnie dodać ugotowany pęczak.
Całość wymieszać.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
Na koniec dodać posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.

Gotową potrawę nakładać na talerze, przyozdobić listkiem świeżej bazylii.
Ja danie podałam z buraczkami na ciepło.
Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...