niedziela, 16 września 2012

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i malinami


Zapraszam do słodkiej kawiarenki na pyszna roladę malinową. 

Składniki:

biszkopt: 
  • 6 jajek
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao naturalnego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
masa śmietanowo - malinowa:
  • 250 g świeżych malin 
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan - fix 

Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę.
Ubić sztywną pianę z białek.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszać i dodać do masy z żółtek, dokładnie wymieszać.
Dodać pianę z białek i delikatnie łyżką wymieszać.
Blaszkę z piekarnika lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę i wyrównać.
Wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do 180-200°C.
Biszkopt piec 10 minut.
Upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę, odwracając dnem do góry, ściągnąć delikatnie papier do pieczenia i zwinąć za pomocą ściereczki w rulon.
Odstawić do wystudzenia. 

W tym czasie dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę delikatnie ubić.
Dodać cukier wanilinowy, cukier puder i śmietan - fix i dokładnie ubić na puch.
Maliny przebrać, umyć, kilka sztuk odłożyć do przybrania.
Resztę malin dodać do ubitej śmietany i delikatnie zmiksować, dosłownie dwa obroty mikserem, tak by cześć malin była w kawałkach.

Ostudzone ciasto rozwinąć.
Masę śmietanowo - malinową rozsmarować równomiernie na biszkopcie i ponownie zwinąć. Odstawić do schłodzenia na około 30-60 minut.
Gotową roladę posypać cukrem pudrem i przybrać świeżymi malinami oraz listkami świeżej mięty. Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...