wtorek, 4 września 2012

Placek drożdżowy z węgierkami i kruszonką


Uwielbiam taki placek drożdżowy ze śliwkami i chrupiącą kruszonką. 
Najlepiej smakuje mi takie prosto po upieczeniu, jeszcze ciepłe i podane ze szklaneczką zimnego mleka. 
Po prostu pycha!

Składniki:
  • 2,5 szkl. mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 15 dag margaryny
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. mleka
  • 1 kg węgierek
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki ze sparzonej cytryny
  • szczypta cynamonu
kruszonka:
  • 10 dag margaryny
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i 1/2 szkl. ciepłego mleka.
Sporządzamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z resztą cukru, margarynę roztapiamy.
Najlepiej do drewnianej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i letnie mleko.
Całość dobrze wyrabiamy ręką.
Do wyrobionego ciasta wlewamy powoli roztopioną margarynę i otartą skórkę z cytryny i dalej wyrabiamy aż ciasto będzie ładnie odstawać od dłoni.
Miskę z ciastem nakrywamy czystą ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy wyrośnięte ciasto.

Śliwki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i układamy na cieście skórką do ciasta. Odstawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie przygotujemy kruszonkę: łączymy margarynę, cukier i mąkę i przecieramy między palcami aż powstanie gruba kruszonka.
Kruszonkę schładzamy.

Śliwki posypujemy delikatnie cynamonem i płatkami migdałowymi, wykładamy schłodzoną kruszonkę.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 160-180°C i pieczemy około 50-60 minut. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Pyszności, poproszę kawałek

    OdpowiedzUsuń
  2. drożdżówka z owocami i kruszonką.. najpyszniejsza

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto idealnie jesienne *.* pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. taki klasyczny placek to pewny sukces, super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com

    Pzxodrawiam,
    whiness

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...