wtorek, 18 września 2012

Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą




Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 250 g szpinaku mrożonego
  • 125 g fety 
  • 1 jajko
  • 1/2 białej czosnkowej cebuli
  • 1/2 suchej bułki 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól morska
  • bułka tarta do panierowania
  • mieszanka sałat Fit&Easy Family (1 garść na 1 osobę) 

Sposób przygotowania:
Szpinak odmrozić.
Mięso mielone wymieszać z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i bułką, którą wcześniej należy namoczyć i odcisnąć.
Do mięsa dodać jajko oraz wszystkie przyprawy i sól, dokładnie wyrobić.
Na koniec dodać rozmrożony szpinak, który lekko odcisnąć, dodać fetę pokrojoną w małą kosteczkę i lekko wymieszać.
Z mięsa formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 

Na talerze wyłożyć po garści mieszanki sałat, polać ulubionym dressingiem i układać kotlety. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Super pomysł na obiad, ja tylko zamiast fety wolę ser Bałkański(np.z lidla), ma trochę łagodniejszy smak, u Ciebie zawsze takie ładne talerze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu to jest własnie ser typu greckiego, twarda "feta" i delikatna w smaku. Pyszne są te kotleciki, musisz koniecznie wypróbować. Polecam!

      Usuń
  2. Rewelacyjny pomysł na kotlety mielone!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...