środa, 12 września 2012

Gratin z kalafiora



Gratin (czyt. gratę) to technika przygotowywania potraw, która pochodzi z kuchni francuskiej. Przygotowywana jest w płaskim naczyniu tak by cała powierzchnia po upieczeniu miała chrupiącą skórkę. 
Wierzch potrawy jest zapieczony, rumiany i chrupiący. 
Przygotowany w ten sposób kalafior jest bardzo smaczny. 
Może być przekąską, dodatkiem lub daniem głównym. 

Składniki:
  • 1 średni kalafior
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 szkl. mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 6 łyżek parmezanu
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować, ale nie rozgotować, tak by pozostał jeszcze lekko twardawy.  Odcedzić. 

Mleko wlać do rondelka, dodać ząbek czosnku i listek laurowy, zagotować, po czym nakryć pokrywką i zostawić by listek i czosnek się zaparzyły w mleku i oddały swoje aromaty. 

W osobnym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć chwilkę.
Delikatnym strumieniem wlewać mleko i energicznie mieszając zagotować, by powstał gładki sos beszamelowy.
Gotować chwilkę aż zgęstnieje.
Wyjąc czosnek i listek laurowy.
Doprawić solą i pieprzem.
Dodać 3 łyżki tartego parmezanu.
Wymieszać.

Do beszamelu dodać kalafior i dokładnie każdy kawałek w sosie obtoczyć.
Wyłożyć do płaskiej formy do zapiekania, posypać bułką tartą i resztą parmezanu.
Zapiekać około 20 minut w 180°C aż parmezan się rozpuści, a na wierzchu utworzy się chrupiąca, zrumieniona skórka.
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. :) super przepis, na pewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis!! P.S. Też mam taką formę, jest rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chrupiąca skorupka i kalafior - jestem na tak

    OdpowiedzUsuń
  4. Kalafior wygląda przeapetycznie, a technika jaką został przygotowany bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kalafior a ten sposób pieczenia zachęca do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję bardzo za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...