sobota, 1 września 2012

Duszona łopatka z winem i tymiankiem po prowansalsku

To danie wyszło zupełnie spontanicznie, a że z dodatkiem wina i tymianku czy ziół prowansalskich skojarzyło mi się z Prowansją i stąd nazwa dania - łopatka po prowansalsku. 
Łopatka wyszła cudownie aromatyczna i bardzo smaczna. 
Dość długo duszona z warzywami nie wymaga już zaprawiania mąką, warzywa zagęszczą sos. Polecam!

Składniki:
  • 700-800 g łopatki bez kości
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki octu balsamicznego (2 łyżki do mięsa i 2 do sosu)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • sól morska gruboziarnista
  • czarny pieprz grubo mielony
  • 1,5 szkl. bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:
Łopatkę pokroić w cienkie plastry na ok. 1 cm, posolić i posypać świeżo mielonym pieprzem - ja utarłam w moździerzu.
Każdy kawałek mięsa posmarować także octem balsamicznym i odstawić. 

Marchew i pietruszkę pokroić w plasterki lub półplasterki, cebulę w półplastry, czosnek w cieniutkie plasterki.

Mięso obsmażyć na oleju z obu stron na rumiano, przełożyć do rondla.
Na tej samej patelni wrzucić warzywa i szybko obsmażyć i dodać do mięsa.
Wlać wino i poczekać aż smaki z patelni przejdą do wina.
Wlać do mięsa.
Dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.
Dolać 1,5 szkl. bulionu warzywnego.
Przykryć pokrywką i zagotować.
Gdy bulion się zagotuje dodać zioła prowansalskie, listki świeżego tymianku oraz resztę octu balsamicznego.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 60 min. aż sos będzie gęsty.
Gdyby sos był jednak za rzadki można zaprawić 1 łyżką mąki lub odparować sos bez przykrywki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą.
Podawać z zieloną fasolką (z masłem, gruboziarnistą solą i natką pietruszki) oraz kluskami na parze lub pieczywem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Podoba mi się Twoja łopatka, a jeszcze podana z pyzą... normalnie już zazdroszczę obiadu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...