poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Szaszłyki wieprzowe


Lubicie szaszlyki?
My bardzo!

Składniki:
  • 800 g karkówki
  • 200 g boczku surowego wędzonego
  • 5 cebul
  • 2 czerwone papryki
  • 1 opakowanie przyprawy do szaszłyków firmy Marsyl
  • 4-5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:
Na wstępie przygotowujemy marynatę: przyprawę do szaszłyków mieszamy z olejem.
Mięso z karkówki pokroić w dość zgrabne małe kawałki i zamarynować w przygotowanej marynacie.
Odstawić najlepiej na noc do lodówki.
Boczek pokroić na plastry, cebulę kroimy w krążki i paprykę na kawałki.
Zamarynowane mięso nabijamy na szpadki do szaszłyków przekładając boczkiem, cebulą i papryką; znów czynność powtarzamy dwa kawałki mięsa, plaster boczku, cebula i papryka.
Pamiętajmy, aby szaszłyk zakończyć kawałkiem mięsa, by podczas pieczenia nic się ze szpatułek nie ześlizgnęło.
Szaszłyki pieczemy na grillu lub w piekarniku przez około 30-40 w temp. 180°C.
Smacznego!


Przyprawy marki Marsyl miałam przyjemność testować dzięki uprzejmości portalu Polska Gotuje. Wielkim moim zaskoczeniem było kiedy otworzyłam opakowanie przypraw do szaszłyków.
Nie był to żaden miał niewiadomego składu, ale widoczne suszone przyprawy i zioła.
Przyprawy Marsyl zawierają m.in. paprykę słodką, paprykę ostrą, gorczycę, oregano, bazylię, tymianek, majeranek, kolendrę, czosnek i sól.
Zapach przyprawy unosi się już po otwarciu opakowania.
Mięso zamarynowane w przyprawach Marsyl nie wymaga już doprawiania.
Mięso bardzo smakowało zarówno mnie, rodzinie jak i znajomym zaproszonym do smakowania szaszłyków.
Z wielką przyjemnością mogę polecić przyprawy do potraw z grilla, ale i nie tylko.
Zapraszam do przygotowywania i smakowania mięsa z przyprawami Marsyl.



4 komentarze:

  1. lato, lato , trzeba jeszcze korzystać :) choć na grilla to trochę dzisiaj zimno ;((
    pozdrawiam cieplutko,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwsze widzę takie przyprawy,nie znam

    OdpowiedzUsuń
  3. Szaszłyki pyszne. Przygotowane w piekarniku smakują tak samo jak z grilla.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za wypróbowanie przepisu :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...