środa, 8 sierpnia 2012

Spaghetti al limone


Spaghetti al limone, czyli spaghetti w sosie cytrynowym. 
Danie bardzo wyraziste w smaku, pełne słońca i świeżego orzeźwiającego smaku. 
Coś dla prawdziwych smakoszy pasty. 
Danie gotowe w 10 minut.

Składniki:
  • 500 g spaghetti
  • sok z 2 cytryn
  • 150 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 350 g tartego parmezanu
  • grubo mielony czarny pieprz
  • sól morska
  • szczypta cukru
  • świeże listki bazylii

Sposób przygotowania:
Wstawić wodę na makaron, wodę osolić.
W tym czasie szybko przygotowujemy sos: sok świeżo wyciśnięty z cytryny mieszamy z oliwą z oliwek dobrej jakości, dodajemy świeżo starty parmezan i mieszamy.
Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą morską i szczyptą cukru dla równowagi smaków.
Ugotowany al dente makaron odcedzić, wymieszać z sosem, ozdobić bazylią i ewentualnie posypać parmezanem.
Podajemy od razu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...